Sieraden schoonmaken doe je zo

Sieraden schoonmaken doe je zo

Zeker als je een ketting of armband een tijdje hebt gedragen, kunnen sieraden soms een beetje vies worden door huidvet of bijvoorbeeld make-up. Zilver wordt dan bijvoorbeeld wat dof, er komen zwarte vlekken op je stalen armband en die gouden ring wordt langzaam wat donkerder. Als je wil dat ze er weer als nieuw uitzien, moet je je sieraden schoonmaken. Maar hoe doe je dat?

Zilveren sieraden schoonmaken

Je kunt je zilveren sieraden het best schoonmaken met een sopje van lauwwarm water en een klein druppeltje afwasmiddel. Gebruik vervolgens een zachte (!) tandenborstel waarmee je goed in alle kleine kiertjes kunt komen om het vuil te verwijderen. Spoel goed na met lauw water en droog je je zilveren sieraden met een zachte doek weer af.

 

Tip: Met baking soda en aluminiumfolie
Je kunt ook baking soda en aluminiumfolie of tandpasta gebruiken om zilveren sieraden schoon te maken. Leg zilverfolie met de doffe kant naar boven in een bak, doe er een mengsel van baking soda en kokend water in en laat je sieraden er voorzichtig in weken. Spoel af, wrijf droog met een zachte doek en je zilveren sieraden zien er weer stralend uit!


Zilveren sieraden

 

 

Gold plated & gouden sieraden schoonmaken

Puur gouden sieraden schoonmaken doe je gewoon met een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Laat ze eventueel een half uurtje weken (als ze echt heel erg vies zijn) en borstel ze schoon met een zachte tandenborstel. Supersimpel.

 

Maar heb je alleen gold plated sieraden die je weer wil laten stralen? Dan kun je beter niet met water en zeep aan de slag! Die kunnen namelijk de plating aantasten en dat willen we natuurlijk niet. Gebruik voor je vergulde sieraden daarom zoveel mogelijk een zachte doek en wrijf het vuil er voorzichtig af, zodat je zo min mogelijk van de gouden laag wegpoetst!


Gold plated sieraden

 Ketting Famous Star - Amora Jewellery

 

 

Stainless steel & chirurgisch staal 

Ook stainless steel sieraden kun je schoonmaken met een sopje van groene zeep en lauwwarm water. Zorg er dan wel voor dat er geen chloor in zit, anders kan het staal alsnog gaan roesten. Met een doekje veeg je ze dan zo weer schoon en voor hardnekkige vlekken trek je die oude, zachte tandenborstel weer uit de kast. 

 

Stainless steel sieraden

 


 

Koperen sieraden schoonmaken 

Die groene aanslag op je koperen sieraden verwijder je eenvoudig met een mengsel van azijn en zout. Smeer de mix voorzichtig uit over de aanslag, laat het een paar minuten inwerken en spoel af met koud water. Nog even droogdeppen met een schone doek en klaar is Kees. 

  

Tip: Om de originele glans terug te krijgen, kun je met een poetsdoek ook een beetje koperpoets in het sieraad wrijven en vervolgens met een schone doek weer uitwrijven. Zo gepiept! 

 

Koperen sieraden

Ketting Chain of Pearls - Amora Jewellery

 

 

Leer 

Heb je een mooie leren armband? Maak dan een schone doek wat vochtig met lauwwarm water en wrijf voorzichtig over het leer (eventueel met de schubben mee, als je die hebt). Zonder schoonmaakmiddelen dus. Laat het leer daarna aan de lucht drogen en gebruik eventueel nog een voedende olie om ‘m lekker soepel te houden! 

 

Leer sieraden

Armband Kepang zwart - Amora Jewellery Armband Kepang bruin - Amora JewelleryArmband Kepang auburn bruin - Amora Jewellery

 

  

Terug naar blog